Alles wat je moet weten over PU schuim

PU schuim of polyetherschuim is een synthetisch schuim dat is samengesteld uit polyether polyolen en blaasmiddelen. Dit materiaal, ook bekend als polyol-gemodificeerd polyurethaan, wordt vervaardigd uit twee hoofdbestanddelen: polyether polyol en een blaasmiddel. Het polyether polyol fungeert als matrix of basis van het schuim, terwijl het blaasmiddel kleine openingen tussen de cellen opvult om schuim met een hoge dichtheid te creëren. Een katalysator wordt gebruikt om de reactie tussen deze twee ingrediënten te versnellen. Dit materiaal heeft een aantal uitstekende mechanische eigenschappen en kan in vele toepassingen worden gebruikt. Polyetherschuim wordt gebruikt in veel verschillende industrieën, waaronder de auto-industrie, de bouw en de medische sector. Het wordt ook gebruikt in consumentengoederen zoals matrassen en kussens.

De kenmerken van Polyetherschuim

De kenmerken van polyetherschuim hangen af van verschillende factoren, zoals het type blaasmiddel dat wordt gebruikt en de hoeveelheid katalysator die tijdens de productie wordt toegevoegd. De meest voorkomende soorten zijn opencellig schuim, geslotencellig schuim, half stijf schuim, stijf schuim en flexibel schuim. Maar in het algemeen heeft polyetherschuim een hoge elasticiteit, een hoge treksterkte, een goede veerkracht en een goede weerstand tegen schokken en scheuren. Ook heeft dit materiaal uitstekende isolerende eigenschappen en grote geluiddempende prestaties. Bovendien heeft het polyetherschuim een laag warmtegeleidingsvermogen en goede warmte-isolatie prestaties. Daarnaast is het een uitstekend brandvertrager.

Gemeenschappelijke toepassingen van PU schuim

Het polyetherschuim is een lichtgewicht en veerkrachtig materiaal dat voor gebruik in een grote verscheidenheid van toepassingen ideaal is. Dit materiaal wordt vaak gebruikt als thermische en correcte isolatie. Zo kan het worden gebruikt om hitte en lawaai uit gebouwen te houden. Polyetherschuim is ook nuttig als akoestisch isolatiemateriaal. In feite is polyetherschuim een van de meest gebruikte isolatiematerialen voor geluidsisolatie omdat het zo effectief is in het absorberen van geluid. Bovendien wordt dit materiaal vaak gebruikt voor zitkussens, matras kussens en beddengoed zoals kussens en matrassen. Vervolgens wordt PU schuim ook gebruikt als verpakking. Sommige fabrikanten maken ook een tochtband van PU schuim. Deze tochtband is gunstig voor de afdichting tegen stof, lucht en geluid. Dit schuim is verkrijgbaar in veel verschillende vormen, zoals PIEPschuim blokken, piramides en platen. Je kunt de vorm dus kiezen op basis van je behoefte.